Zijn houten vloeren milieuvriendelijk? - De houtmarkt
15482
post-template-default,single,single-post,postid-15482,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Zijn houten vloeren milieuvriendelijk?

Zijn houten vloeren milieuvriendelijk?

Klimaatverandering zorgt voor uiterst bedreigende situaties voor mensen en dieren. Je zult je vast wel een keer verdiept hebben in hoe jij invloed kan hebben op een beter milieu. Bij het aanschaffen van natuurproducten denken veel mensen dat je hiermee de natuur aantast. Is dat bij een houtenvloer ook het geval?

 

Bij de productie van houten vloeren hebben we het over een natuurlijke productie. Dit heeft een ecologisch voordeel. Houten vloeren gaan ontzettend lang mee en zijn daarom zeer duurzaam. Sterker nog; veel houten vloeren worden mooier naar verloop van de tijd.

Omdat een houten vloer erg lang meegaat kan het ook hergebruikt worden. Ook jij kan kiezen voor een tweedehands houten vloer. Let er wel op dat er geen houtworm of ander ongedierte aanwezig is in de vloer. Ook is het belangrijk goed te kijken naar eventuele schade.

Van alle houten vloeren, is massief hout het meest milieuvriendelijk. De productie is vergt niet zoveel bewerking als andere vloeren. Het kost daarom weinig productie-energie als we het vergelijken met laminaat of lamelparket.

Wanneer je opzoek bent naar een houten vloer is het belangrijk dat je kijkt of het hout afkomstig van een duurzame bron. Heb je een geschikte vloersoort op het oog? Kijk dan naar de keurmerken van de winkel. Een goed voorbeeld is het FSC keurmerk. Deze zet zich in voor een beter milieu. Vaak geven vloerspecialisten op hun website aan waar het hout vandaan komt.

 

Martijn de Wit vloeren is een vloerspecialist dat uitsluitend werkt met het FSC keurmerk. Wanneer je een vloer koopt met dit keurmerk zullen er meer bomen worden geplant dan dat er zijn gebruikt voor de vloer. Het FSC keurmerk doelt niet alleen op bescherming van het leefgebied van planten en dieren.  Ook respecteren zij de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.

Een houtenvloer heeft vaak geen hoge productie-energie. Er wordt niet veel energie gebruikt om van een boom een vloer te maken. Je kunt ook voor een lokale houtsoort kiezen. Hiermee weet je ook dat er voor het vervoer niet veel energie nodig was.

No Comments

Post A Comment