Steigerhout voordelen - De houtmarkt
15517
post-template-default,single,single-post,postid-15517,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Steigerhout voordelen

Steigerhout voordelen

Als we over steigerhout praten gaat het meestal om grove planken die een kleine 30 mm tot 35 mm dik zijn. Met een breedte van 250 mm zijn dus behoorlijk stevige planken.

Natuurlijk is steigerhout eigenlijk niet bedoeld om er meubels van te bouwen, of een vloer mee te leggen, maar als je dat wel doet, kun je er zeker van zijn dat je unieke meubels hebt. Een vloer van steigerhout is mooi, klassiek en rustiek.

Een vloer leggen met steigerhout

Zorg er in de eerste plaats voor dat het steigerhout van CanDo goed droog is en helemaal uitgewerkt. Bij echt, gebruikt steigerhout hoef je daar niet op te letten, maar koop je nieuw steigerhout, dan is dat wel belangrijk.
Het ziet er niet echt mooi uit, je moet de gebruikte planken eerst goed schoonmaken. De maten zijn meestal 250 mm x 30 mm x 250 cm. Als je echt steigerhout hebt zijn de uiteinden vaak versterkt met metalen plaatjes. Die moet je weghalen, want ze kunnen gaan roesten en dat wil je niet in je vloer. De maten zijn bij echt steigerhout ook niet zo precies als bij timmerhout, ook daar moet je rekening mee houden bij het leggen van een vloer. Met een dikte van drie centimeter heb je natuurlijk wel veel hout, dus uiteindelijk zou je kunnen besluiten de gelegde vloer met een grote bandschuurmachine mooi glad en mooi gelijk te schuren, maar dan verlies je wel het mooie rustieke van de steigerhouten planken.

Het is daarom verstandig de planken eerst eens naast elkaar te leggen in een ruimte die groter is dan waar je de vloer gaat leggen. Natuurlijk kan het ook buiten als het niet regent.
Daarbij moet je proberen de naden zo mooi mogelijk op elkaar te passen. Als de ondergrond vlak is, kun je dan ook de verschillende hoogtes bij elkaar passen. Markeer of nummer de planken op volgorde aan de onderkant en aan beide uiteinden, het is makkelijker bij het leggen van de vloer.

Echt steigerhout werkt niet meer, of nog maar heel weinig. Het is dus ideaal om houten vloeren mee te leggen, ook op beton. Maar je kunt natuurlijk het hout niet zomaar op een betonnen ondergrond leggen. Je hebt daarvoor latjes nodig. Langs de wanden van de kamer leg je een vierkant van latjes, of welke vorm de kamer ook heeft. Dan leg je een raamwerk van latjes op de vloer en dat raamwerk schroef je vast aan Je eerste latten. Je hebt mogelijk je nog een paar latten nodig om in de kamer te leggen zodat je vloer niet doorbuigt.

Nu ga je de vloer leggen

Op dat raamwerk komt je houten vloer te liggen. Wil je de vloer isoleren kun je de tussenruimtes opvullen met isolatiematten van dezelfde dikte als de latten. Bij oudere huizen of gebouwen is dat isoleren bijna noodzakelijk.
Zaak het steigerhout niet met de hand op maat, gebruik daarvoor een zaagmachine. Het hout is te dik en vooral te hard om met de hand te zagen, tenzij je een timmerman bent met heel veel ervaring. Gebruik geen spijkers, alleen schroeven, en het is belangrijk de juiste lengte te kiezen.

Het echte, zware werk is overigens het schuren van je vloeroppervlak. Ook daarvoor heb je echt wel apparatuur nodig, een bandschuurmachine dus, en genoeg tijd.
De afwerking is eigenlijk afhankelijk van je eigen wensen. Een gelakte vloer heeft weinig onderhoud nodig, maar een houten vloer die goed in de was gezet is, is beslist mooier en past beter in een wat oudere woning. Welke manier van afwerking je ook kiest, het wordt een prachtige vloer die net zo lang meegaat als het huis, of langer.

No Comments

Post A Comment