Muur metselen? Zo gemakkelijk is dat niet.. - De houtmarkt
15645
post-template-default,single,single-post,postid-15645,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Muur metselen? Zo gemakkelijk is dat niet..

Muur metselen? Zo gemakkelijk is dat niet..

Hoe metsel je eigenlijk een muur? Die vraag stellen heel veel mensen zich nog elke dag. Welnu, een muur metselen metselen is niet gemakkelijk. Of beter: metselen is vakwerk. Zelf een muur metselen kan prima, hoe lang de muur mee gaat en hoe stevig de muur dan is, is echter maar de vraag.

 

Vooropgesteld: alleen mensen die de opleiding metselaar hebben gevolgd, kunnen snel een uitstekende muur metselen. Voor anderen is het een heel behoorlijke klus. Voor je daadwerkelijk begint te metselen, is het goed te weten dat op een betonnen vloer te doen, of op bijvoorbeeld een fundering van stoepranden. Bereken het aantal stenen dat je nodig hebt en bereken dat liever te royaal dan zuinig. Een dag voor het metselen is het goed de stenen wat nat te maken. Als de stenen te droog zijn, dan hecht de specie namelijk minder aan de steen. Te nat is ook weer niet goed. Bereken ook hoeveel zand en cement je nodig hebt. Heb je dat allemaal gedaan, maak dan specie aan. Specie is een mengsel van zand en cement waar later water aan toegevoegd wordt. Maak niet teveel, maak bijvoorbeeld een hoeveelheid specie waarmee je een uur vooruit kunt. Specie kan anders namelijk uitdrogen. Voor mensen die de opleiding metselaar hebben gevolgd gesneden koek, voor amateur-metselaars bepaald niet.

Metseltouw

Ondertussen heb je al een metseltouw gespannen. Het touw komt steeds op de hoogte van de nieuwe laag (let op: de bovenkant). Houd rekening met de voeg, doorgaans is die een centimeter hoog. Wie voor het eerst metselt, doet er goed aan eerst wat te oefenen Dat kan bijvoorbeeld op oude tegels. Doe dit vooral om te zien hoeveel specie nodig is en hoe je nou precies de steen op een goede manier op de plek legt. Specie leg je neer met een troffel, je werkt uiteraard naar de vorige gelegde steen toe. Uiteraard heb je dan al een koppenlat gemaakt; een laag stenen tussen de profielen met telkens een tussenruimte van een centimeter Dat patroon neem je vervolgens over op een lat waarna je in steenverband aan de slag gaat. Met andere woorden: laat de volgende laag stenen steeds een halve steen verspringen.

Waterpas

Het ├ęchte metselen doe je het best door de steen schuin met de bolle zijde naar beneden te houden en de steen in een soepele beweging tegen de vorige steen te leggen. Met de eerdergenoemde troffel klop je de steen recht. Eenmaal bezig is het zaak wel zo nu en dan controles uit te voeren en te zien of de muur waterpas staat.

Op maat

Ondertussen zul je ook stenen op maat moeten brengen. Dat doe je door een kras aan de zijkant te maken. Daarna zet je een sabel op die kras en tik je met een hamer een deel van de steen af. Kwestie van techniek, niet van kracht. Heb je te veel specie gebruikt? Schraap dat weg met je troffel. Staat je muur, ga dan later de voegen een centimeter uitkrabben en strijk ze vervolgens glad met een harde bezem.

Voegen

Een week of twee later kun je voegen. Dan namelijk is de specie genoeg uitgehard. Voeg wel eerst de stootvoegen en pas dan de lintvoegen. Heb je ook dat gedaan? Borstel dan nog even de muur met een zachtere borstel na. Pas dan is je muur helemaal klaar.

No Comments

Post A Comment