Boren in hardhout - De houtmarkt
15955
post-template-default,single,single-post,postid-15955,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Boren in hardhout

Boren in hardhout

Moet je daar nou een heel artikel voor lezen? Da’s toch ‘n makkie! Boortje erbij, op het hout zetten, aanzwengelen en je hebt ‘r een mooi gat in. Klaar!

 

Oké, dat is wel heel erg gemakkelijk en snel geschetst, want we verwachten toch wel dat je enigszins voorzichtig bent wanneer je in wat voor plaat, plank of balk dan ook een gat boort. Dat doe je namelijk niet zomaar even uit de losse pols, over het algemeen. Maar goed, wij gaan er niet over hoe jij een klus wel of niet aanpakt. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen manier om een karwei te klaren.

 

Voor sommige materialen moet je echter wel speciaal gereedschap in huis hebben. En daar is hardhout een prachtig voorbeeld van. Hiervoor kun je beter geen gewone boor gebruiken.

Waarom dan niet?

Hardhout is een stuk hardnekkiger dan gewoon hout. Want kom op, het zit in de naam! En je zult merken dat gewone boren kapot gaan wanneer ze met enige regelmaat voor het bewerken van hardhout worden ingezet. Ze slijten sneller en kunnen zelfs afbreken! Kortom, hiervoor heb je heel specifiek gereedschap nodig.

Wat dan precies?

Dat gaan we hieronder eventjes overzichtelijk voor je opsommen, zowel het wat als het waarom:

  • Hardhout boor: een speciale boor die scherper is dan een gewone en die het makkelijk maakt om spaanders af te voeren dankzij de restruimte. Ook is er minder kans op verbranding en heb je meer kans op een glad eindresultaat.
  • Krachtige boormachine: en eentje die goed onderhouden is. Test eerst even met een klein stukje voordat je helemaal los gaat.
  • Stapsgewijs boren: boor eerst voor met een kleinere maat en ga steeds een stapje verder. Zo wordt het hout ook niet te heet.
  • De boor doet het werk: dus druk er niet te veel op en gebruik ook de eventuele klopstand niet.
  • Schoonmaken: het gat, dus. Er zullen wel veel splinters en spaanders in en rond de openingen terechtkomen die je maakt. Allemaal voer voor vonken, dus maak die regelmatig schoon.

Allemaal duidelijk? Dan wensen we je heel veel succes met je klus!

No Comments

Post A Comment